Handige watersport-apps voor de smartphone en tablet

Een goed begin is het halve werk. Het vaarklaar maken van je boot is een klus om zo’n goed begin mee te maken, maar dat is niet altijd even lekker met het koude en natte weer. Gelukkig zijn er ook voorbereidingen die je vanuit je luie stoel kunt doen, zoals het installeren van handige watersport-apps voor het nieuwe vaarseizoen.

Overzicht met Watersport-apps

Er bestaan diverse apps voor de watersport. Denk aan apps om te navigeren en om alvast een ligplaats aan te vragen in de haven. Het initiatief ‘Varen doe je Samen!’ zette een aantal van deze handige apps op een rij. Apps om het weer te bekijken lieten ze achterwege.

  • KNRM Helpt – De officiële app van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De app bevat actuele weersinformatie, vaarkaarten, knooppunten, info over marifoonkanalen en een logboek. Ook kun je via de app de KNRM om hulp vragen in geval van nood. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) of de App Store (Apple).
  • Riverguide Recreant – Een handige app die onderweg inzicht in de route geeft. Zo vind je in de app handige informatie over bruggen, brugopeningen, doorvaarthoogten, sluizen, bedieningstijden, marifoonkanalen en telefoonnummers. Tijdens je reis krijg je relevante informatie van wat je onderweg tegen gaat komen of moet weten. De app is gratis te downloaden via de Google Play Store (Android) of de App Store (Apple).
  • Vaarmelder – Deze app is ontwikkeld door Rijkswaterstaat en biedt de mogelijkheid om juiste en betrouwbare informatie naar de vaarwegbeheerders te sturen. Gebruikers kunnen zo melding maken van onveilige situaties en gebreken langs de vaarweg. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) of de App Store (Apple).
  • Waterplantmelder – Via deze app kunnen recreanten melding maken van waterplantoverlast in hun vaargebied. Ook bevat de app (evenals de website) een kaart waarop de locaties van meldingen te zien zijn. Ook deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) of de App Store (Apple).
  • Waterkaarten Nederland – Deze route-app maakt gebruik van de ANWB Waterkaarten en bevat alle informatie uit de ANWB Wateralmanak 2-2018. Ook zijn informatie over jachthavens, actuele informatie over bruggen en sluizen, en vaarstremmingen van Rijkswaterstaat in de app opgenomen. De app is de eerste 7 dagen gratis te gebruiken. Daarna kun je een abonnement voor een week, maand of jaar afsluiten. De app is te koop in de Google Play Store (Android) of de App Store (Apple).

Meer weten over bovenstaande apps? Of ben je benieuwd naar de Watersport app Fryslân, VarenZH-app, VaarWater app, Blue Water app, NL Waterland app, Sloepennetwerk app, waterkaart.net of Anker wacht / Anchor Watch? Lees dan verder op deze pagina.

Het initiatief ‘Varen doe je Samen!’

Als bron voor dit bericht is de website van ‘Varen doe je Samen!’ gebruikt. Het initiatief ‘Varen doe je Samen!’ heeft als doel de veiligheid op en rond het water te vergroten. Met beroepsvaart, zowel binnenvaart als zeevaart, passagiersschepen en allerlei soorten recreatievaartuigen wordt het steeds drukker op het water. Dit maakt continue aandacht voor veiligheidsrisico’s noodzakelijk. De samenwerkende partners van ‘Varen doe je Samen!’ (zoals Rijkswaterstaat, KNRM, ANWB en het Watersportverbond) bundelen hun kennis, netwerken en communicatiekracht om de verschillende vaarweggebruikers voor te lichten en te motiveren om de vaarwegen en de wateren veilig met elkaar te delen.

Meer informatie vind je op hun website: https://www.varendoejesamen.nl/over-vdjs/over-dit-project

Bron tekst: Initiatief ‘Varen doe je Samen!’ via https://www.varendoejesamen.nl/kenniscentrum/bereid-je-reis-goed-voor/handige-apps-voor-watersporters
Bron beeld: foto door Nadine Shaabana via Unsplash