Zeilles bij de JVW

Wil jij (beter) leren zeilen? Dat kan bij de JVW. Ieder jaar wordt door een enthousiaste groep vrijwilligers voor jong en oud zeillessen georganiseerd. De zeillessen vinden op maandag tot en met donderdag van 19.00 tot 21.00 uur plaats met kleine groepjes cursisten, zodat op individueel niveau veel begeleiding kan worden gegeven.

Meld je aan voor het nieuwe zeilles seizoen

In welke boten wordt er gezeild? 

De zeilinstructeurs geven zeilles aan cursisten in drie verschillende type boten:

  • Optimist – een eenmansboot voor kinderen van 8 tot 15 jaar.
  • Topper – een eenmansboot voor jeugd vanaf circa 14 jaar, afhankelijk van gewicht en de lengte.
  • Polyvalk – een kielboot waar tot drie volwassenen of jeugd tegelijkertijd zeilles in kunnen krijgen.

Indien je zelf in het bezit bent van een ander type boot zoals een Splash, Laser of kajuitzeilboot. Is het ook mogelijk dat hierin zeilles wordt gegeven.

Inhoud lessen en certificering

Ieder zeillesprogramma telt ongeveer 10 zeillessen (afhankelijk van het weer en vakanties/feestdagen), waarbij er gemiddeld 2 theorielessen zijn. Soms zijn deze theorielessen aansluitend op het zeilen in de praktijk, andere keren vinden er alleen theorielessen plaats in verband met te harde wind of onweer. Tijdens iedere les wordt er aandacht besteed aan het op- en aftuigen van de boten, het aan- en afmeren van de boot en natuurlijk het zeilen zelf. Alle zeillessen vinden plaats op de Mooie Nel en het Spaarne. Hierbij staat het bijbrengen van het zeilen op een veilige maar vooral leuke manier centraal.

De zeillesperiode kan worden afgesloten met een zeilexamen (bestaande uit een theorie- en praktijkgedeelte). Per type boot onderscheidt de JVW vier zeilniveau’s, die elk een eigen certificaat kennen.

De JVW reikt de volgende zeildiploma’s uit aan haar cursisten:

  • JVW-1A – het beginnersdiploma waarbij de eerste vaardigheden van het zeilen worden bijgebracht.
  • JVW-1B – JVW-1 vormt een bewijs dat alle basisvaardigheden van het zeilen zijn bijgebracht (niveau is ongeveer gelijk aan CWO-1).
  • JVW-2A – het zeildiploma voor verder gevorderde zeilers. Vanaf dit niveau worden ook wat meer bijzondere verrichtingen geleerd. 
  • JVW-2B – Op dit niveau kun je onder normale omstandigheden zelfstandig varen tot ongeveer 4 bft (niveau is ongeveer gelijk aan CWO-2). 

Bij de JVW is het voor cursisten mogelijk om een niveau over te slaan wanneer de stof snel wordt opgepikt. Voor zeilers die al JVW-2 hebben behaald, valt er ook nog genoeg te leren. Alle zeilinstructeurs beschikken namelijk over een flinke dosis zeilervaring en kunnen je dus nog genoeg bijbrengen over wedstrijden, zeiltechnieken en slimme trucjes.

Materiaal 

De JVW beschikt zelf over een aantal optimisten, toppers en polyvalken. De boten worden jaarlijks gecontroleerd en onderhouden zodat cursisten veilig met de boten kunnen zeilen. De instructeurs begeleiden alle boten middels rescues. Ook deze rescues worden jaarlijks gecontroleerd en onderhouden zodat ze altijd ter plaatse kunnen zijn indien nodig.

Het is voor cursisten alleen toegestaan om zeilles te volgen wanneer ze een zwemdiploma hebben en er een (niet zelf activerend) zwemvest wordt gedragen. Daarnaast weten we uit ervaring dat het een absolute aanrader is om voor het zeilen in de optimist en topper, in ieder geval een wetsuit te dragen, speciale waterschoenen en zeilhandschoenen. Mocht je hier vragen over hebben, stuur even een e-mail naar de zeilinstructie.

Kosten zeilles (gebruik JVW-materiaal)

Jeugd tot 18 jaar – € 60,-
Volwassenen vanaf 18 jaar – € 75,-

Kosten zeilles (gebruik eigen materiaal)

Jeugd tot 18 jaar – € 45,-
Volwassenen vanaf 18 jaar – € 60,-

Voor het volgen van de zeillessen is een lidmaatschap van de JVW vereist. Meer informatie over de kosten die bij het lidmaatschap van de JVW komen kijken, vind je hier.

Meer informatie?

Heb je vragen over het volgen van zeillessen bij de JVW? Neem dan contact op met de zeilinstructie via zeilinstructie@jvwhaarlem.com.