Wat houdt wedstrijdzeilen in?

Wedstrijdzeilen houdt in, zoals de naam al zegt, dat je deelneemt met jouw zeilboot aan een wedstrijd. Bij het zeilen van wedstrijden komen flink wat regels kijken. Zo is iedere zeilboot ingedeeld in een klasse. Welke schepen hierbij een klasse vormen, kan aan de hand van de rating (de handicap van het schip) of de lengte/het gewicht worden bepaald. Dankzij het geven van een rating aan een schip heeft in theorie ieder schip gelijke kans om op de eerste plaats te eindigen, ongeacht de positie waarop het schip binnenkomt. Daarnaast zit er aan een zeilwedstrijd een startprocedure verbonden waarbij middels vlaggen, toeters en eventueel ook borden wordt aangegeven hoe lang het nog duurt voordat het startsein gaat, voor welke klasse de signalen bestemd zijn en of er eventuele andere voorwaarden aan de wedstrijd verbonden zijn (zoals een afkorting van de baan).

Na de start dienen de deelnemers volgens een banenkaart een bepaalde route te volgen. Voorwaarde hierbij is dat binnen deze route boeien over bakboordzijde of stuurboordzijde worden gerond. Mochten zeilers tijdens het zeilen van deze route elkaar tegenkomen, dan gelden er verschillende regels die bepalen welke zeilboot voorrang heeft. Nadat alle boeien gerond zijn finisht het schip middels de gestelde finishlijn.

Hoe leer je wedstrijdzeilen?

Wanneer je als cursist bij de JVW geïnteresseerd bent in het zeilen van wedstrijden, kun je dit aangeven bij je instructeur. Deze zal dan aspecten die bij het wedstrijdzeilen komen kijken aan je uitleggen en in de praktijk brengen. De gouden tip om te leren wedstrijdzeilen is door het te doen. De JVW en de buurtverenigingen HZV en HJC organiseren jaarlijks een aantal wedstrijden. Het overzicht van deze wedstrijden vind je hier. Om mee te doen aan deze wedstrijden kun je gratis gebruikmaken van een boot van de zeilinstructie. Mocht je hier interesse in hebben kun je dat per e-mail doorgeven. Ook kan de zeilinstructie je meer vertellen over tijden, kleding en overige voorzieningen bij de wedstrijden (zoals maaltijdmogelijkheden, faciliteiten op de haven en het avondprogramma).

Een Topper in actie tijdens de JVW openingswedstrijden 2015

Polyvalk Otje in actie

Het startschip begeleidt de cursisten met vlaggen, borden en seinsignalen