Zeilles bij de JVW

Wil jij (beter) leren zeilen? Dat kan bij de JVW. Ieder jaar wordt door een enthousiaste groep vrijwilligers voor jong en oud zeillessen georganiseerd. De zeillessen vinden op maandag tot en met donderdag van 19.00 tot 21.00 uur plaats met kleine groepjes cursisten, zodat op individueel niveau veel begeleiding kan worden gegeven.

In welke boten wordt er gezeild? 

De zeilinstructeurs geven zeilles aan cursisten in drie verschillende type boten:

  • Optimist – een eenmansboot voor kinderen van 8 tot 15 jaar.
  • Topper – een eenmansboot voor jeugd vanaf circa 14 jaar, afhankelijk van gewicht en de lengte.
  • Polyvalk – een kielboot waar tot drie volwassenen of jeugd tegelijkertijd zeilles in kunnen krijgen.

Indien je zelf in het bezit bent van een ander type boot zoals een Splash, Laser of kajuitzeilboot. Is het ook mogelijk dat hierin zeilles wordt gegeven.

Inhoud lessen en certificering

Ieder zeillesprogramma telt ongeveer 10 zeillessen (afhankelijk van het weer en vakanties/feestdagen), waarbij er gemiddeld 2 theorielessen zijn. Soms zijn deze theorielessen aansluitend op het zeilen in de praktijk, andere keren vinden er alleen theorielessen plaats in verband met te harde wind of onweer. Tijdens iedere les wordt er veel aandacht besteed aan het op- en aftuigen van de boten, het aan- en afmeren van de boot en het zeiltechnieken. Alle zeillessen vinden plaats op de Mooie Nel en het Spaarne. Hierbij staat het bijbrengen van het zeilen op een veilige maar vooral leuke manier centraal.

De zeillesperiode wordt afgesloten met een zeilexamen (bestaande uit theorie- en praktijkvragen). Per type boot onderscheidt de JVW vier zeilniveau’s, die elk een eigen certificaat kennen. De instructeurs van de JVW zijn gecertificeerd om het officiële, landelijke erkende zeildiploma CWO te verstrekken. Alle CWO-zeildiploma’s worden verstrekt door de Stichting CWO (Commissie Watersportopleidingen). Stichting CWO is een samenwerkingsverband van de ANWB, Hiswa-vereniging en het Watersportverbond. De stichting heeft als doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden. Zo zijn er opleidingen en diploma’s voor bijna elke watersportdiscipline. Meer informatie over CWO vind je op hun website.

De JVW is een erkend opleidingscentrum voor CWO-diploma’s

De JVW reikt de volgende zeildiploma’s uit aan haar cursisten:

  • JVW-1 – het beginnersdiploma waarbij de eerste vaardigheden van het zeilen worden bijgebracht.
  • CWO-1 – het officiële beginnersdiploma van CWO. CWO-1 vormt een bewijs dat alle basisvaardigheden van het zeilen zijn bijgebracht.
  • JVW-2 – het zeildiploma voor verder gevorderde zeilers. Vanaf dit niveau worden ook verschillende wedstrijdtechnieken bijgebracht.
  • CWO-2 – het officiële diploma voor gevorderden van CWO. CWO-2 geeft aan dat er onder normale omstandigheden zelfstandig gevaren kan worden.

Bij de JVW is het voor cursisten mogelijk om een niveau over te slaan wanneer de stof snel wordt opgepikt. Het voordeel van het verkrijgen van een CWO-2 diploma is dat met dit diploma je in staat bent bijvoorbeeld een dagje een boot huren. Voor zeilers die al CWO-2 hebben behaald, valt er ook nog genoeg te leren. Alle zeilinstructeurs beschikken namelijk over een flinke dosis zeilervaring en kunnen je dus nog genoeg bijbrengen over wedstrijden, zeiltechnieken en slimme trucjes.

Materiaal 

De JVW beschikt zelf over een aantal optimisten, toppers en polyvalken inclusief tuigage. De boten worden jaarlijks gecontroleerd en onderhouden zodat cursisten veilig met de boten kunnen zeilen. De instructeurs begeleiden alle boten middels rescues. Ook deze rescues worden jaarlijks gecontroleerd en onderhouden zodat ze altijd ter plaatse kunnen zijn indien nodig.

Het is voor cursisten alleen toegestaan om zeilles te volgen wanneer er een (niet zelfactiverend) zwemvest wordt gedragen. Daarnaast weten we uit ervaring dat het een absolute aanrader is om in ieder geval een wetsuit te dragen, speciale waterschoenen en zeilhandschoenen. Mocht je hier vragen over hebben, stuur even een e-mail naar de zeilinstructie.

Kosten zeilles (gebruik JVW-materiaal)

Jeugd tot 18 jaar – € 50,-
Volwassenen vanaf 18 jaar – € 60,-

Kosten zeilles (gebruik eigen materiaal)

Jeugd tot 18 jaar – € 35,-
Volwassenen vanaf 18 jaar – € 45,-

Voor het volgen van de zeillessen is een lidmaatschap van de JVW vereist. Meer informatie over de kosten die bij het lidmaatschap van de JVW komen kijken, vind je hier. Het eerste jaar is het mogelijk om als donateur van de JVW zeillessen te volgen.

Meer informatie?

Heb je vragen over het volgen van zeillessen bij de JVW? Neem dan contact op met de zeilinstructie via zeilinstructie@jvwhaarlem.com.