Informatieblad
A. Procedure lidmaatschap ²
NB: Alle standaard communicatie en facturering namens de JVW gaat in beginsel uitsluitend via e-mail. Houd svp uw e-mail inbox (én uw spambox) dan ook goed in de gaten.
1. Aanvraagformulier
Een aanvraag voor lidmaatschap van de JVW begint met het insturen van een volledig ingevuld aanvraagformulier. Het aanvraagformulier wordt aangeleverd bij de ledenadministratie. ledenadministratie@jvwhaarlem.com
Voor kandidaat-leden met een schip dienen recente foto’s te worden meegestuurd. Een aanvraagformulier wordt niet in behandeling genomen als er geen foto’s zijn meegestuurd van een bestaand schip. Het bestuur beslist in grensgevallen of een schip kwalificeert als zeilboot, motorboot of sloep.
2. Uitnodiging kennismakingsgesprek
Periodiek organiseert het bestuur een collectief kennismakingsgesprek met kandidaat-leden.
Tijdens dat gesprek geeft een bestuurslid toelichting op het reilen en zeilen van de JVW en een aantal belangrijke spelregels. Kandidaat-leden worden gevraagd zich voor te stellen en te reageren op eventuele vragen over beoogd lidmaatschap en schip.
3. Aanbod /afwijzen lidmaatschap
In beginsel binnen 1 week na het kennismakingsgesprek krijgen kandidaat-leden per e-mail een aanbod om lid te worden c.q. bericht dat lidmaatschap niet mogelijk is.
4. Acceptatie aanbod lidmaatschap
Kandidaat-leden die een aanbod krijgen om lid te worden kunnen dat per e-mail accepteren of daar van afzien. Indien binnen 30 dagen na het doen van een aanbod dat aanbod niet is geaccepteerd wordt een kandidaat-lid zonder verder bericht van de JVW geacht af te zien van lidmaatschap.
5. Factuur
Na tijdige acceptatie van het aanbod wordt een kandidaat-lid als lid ingeschreven en volgt in beginsel binnen 1-2 weken een factuur per e-mail.
De betaling vindt plaats via iDEAL.
¹ Overzicht, voor meer detail zie statuten en reglementen. Zie voor een algemene indruk over de JVW ook de website ‘jvwhaarlem.com’).
² Voor donateurs geldt in essentie dezelfde procedure.
B. Lig- en stallingsplaatsen
1. Algemeen
De JVW heeft 2 aparte havens:
• Penningsveer, in Haarlemmerliede, een charmant eilandje met ligplaatsen in het water en een jollenhelling op de kant voor kleine bootjes.
• Schoteroog, in Haarlem, met ligplaatsen in het water en stalling op de kant. Voor ligplaatsen in het water en stallingsplaatsen op de kant wordt uitgegaan van een zomerseizoen (16 april t/m 15 oktober) en een winterseizoen (16 oktober t/m 15 april). Ligplaatsen in het water in het winterseizoen (beide havens) en stallingsplaatsen op de kant in de zomer (Schoteroog) zijn ruim voldoende beschikbaar (maar een zomerplaats op de kant geeft geen recht op een plaats in de winter). Voor ligplaatsen in het water tijdens het zomerseizoen en stalling op de kant in de winter zijn wachtlijsten.
2. Plaatsing op de wachtlijsten
Voor plaatsing op de wachtlijsten dient een kandidaat-lid eerst lid te worden. Zodra een kandidaat lid wordt ingeschreven als lid wordt diens schip indien een lig- of stallingsplaats is gevraagd meteen geplaatst op de wachtlijst. Per lid kan uitsluitend voor 1 schip een vaste lig- en stallingsplaats worden aangevraagd, niet voor meerdere schepen.
3. Toewijzingsbeleid vrijgekomen plaatsen
Het is eigenlijk niet mogelijk om aan te geven op welke wachttijd moet worden gerekend. De JVW probeert iedereen zo snel mogelijk van dienst te zijn. Maar het is onzeker of en wanneer dat kan. Natuurlijk heel onbevredigend, maar met soms lange wachtlijsten en onduidelijkheid over het vrijkomen van lig- en stallingsplaatsen is geen planning aan te geven.
Voor ligplaatsen in het water is het toewijzingsbeleid voor vrijgekomen plaatsen:
1e: Zeilboten
2e: Motorboten
3e: Sloepen, met aanvullende restrictie dat als uitgangspunt alleen bij het vrijkomen van een ligplaats van een sloep een nieuwe sloep wordt toegelaten. Voor stalling op de kant op Schoteroog is in beginsel de plaats op de wachtlijst leidend (met ook hier de restrictie dat in beginsel alleen bij het vrijkomen van een stallingplaats van een sloep een nieuwe sloep wordt toegelaten).
NB: bij toewijzen van nieuwe lig- en stallingsplaatsen wordt geprobeerd iedere ligplaats te laten gebruiken voor een schip dat zo groot mogelijk is, omdat als uitgangspunt geldt dat m² oppervlak van het schip bepalend is voor de ligplaatskosten en op die manier de financieel meest aantrekkelijke invulling van de havens wordt gerealiseerd. Verder gaan leden met een vaste ligplaats bij verandering van schip voor op schepen op de wachtlijst. En voor kleinere schepen op een eigen trailer is het soms wat gemakkelijker in de winter nog een plekje op de kant te vinden (voor kleinere schepen mag een eigen trailer worden gebruikt voor stalling op de kant, mits deugdelijk en degelijk, ter beoordeling van de havencommissaris/commissie logistiek).
Het toewijzen van vrijkomende plaatsen is een voor buitenstaanders weinig transparant proces. Zodra er zicht is op een plek wordt een lid daarover geïnformeerd. Het bestuur verzoekt leden met klem het bestuur niet voortdurend te vragen naar zicht op lig- en stallingsplaatsen, want als er niets concreets te melden is gebeurt dat toch niet.
4. Knippen en scheren
In het voorjaar bestaat beperkt de mogelijkheid voor ‘knippen en scheren’: 1-2 weken een plaats op de wal op Schoteroog voor werkzaamheden aan het onderwaterschip/romp/motor. De beschikbare capaciteit wordt primair gebruikt voor leden met een vaste ligplaats in het water in de winter, op basis van anciënniteit ligplaats.
5. Stallen op Schoteroog op de kant
Bij stalling op Schoteroog op de kant dient verplicht een scheepsbok van de vereniging te worden gebruikt (gratis). Tenzij een lid een ter beoordeling van de toezichthouder/commissie logistiek deugdelijke eigen trailer heeft.
C. Werkbeurten en bardiensten
De JVW heeft geen betaalde functies, alles wordt door vrijwilligers gedaan. De tarieven van de JVW zijn laag. De JVW kan de kostbare exploitatie van de beide havens bij die tarieven alleen realiseren door zelfwerkzaamheid van de leden. Daarom kent de JVW verplichte werkbeurten en bardiensten.
• Werkbeurten
Per seizoen dat een lid een lig- of stallingsplaats heeft dient dat lid minimaal 3 werkbeurten te maken gedurende dat seizoen. Werkbeurten vinden plaats op zaterdag, van 10.00 -13.00 uur.
Vooraf inschrijven of aanmelden voor een werkbeurt is niet nodig, een lid kan komen wanneer dat schikt. Indien de zaterdag een probleem vormt in verband met beroep of bedrijf is in overleg een alternatief mogelijk voor werkzaamheden op een ander moment.
Indien zonder vrijstelling van het bestuur werkbeurten niet zijn gemaakt wordt een aanvullend bedrag aan lig- of stallingsgeld in rekening gebracht per gemiste werkbeurt. Er geldt een hardheidsclausule.
• Bardiensten
Voor de bar op Schoteroog wordt gewerkt met verplichte bardiensten voor elk lid dat in de winter een lig- of stallingsplaats heeft op Schoteroog of Penningsveer. Het gaat om een ochtend- of middagdienst, op zaterdag of zondag, op basis van een vooraf in overleg ingedeeld schema. Bij verhindering dient een lid zelf voor vervanging te zorgen.
Indien zonder vrijstelling van het bestuur de bardienst niet is gemaakt wordt een aanvullend bedrag aan lig- of stallingsgeld in rekening gebracht voor de gemiste bardienst. Er geldt een hardheidsclausule.
D. Onderhoud eigen schip
Voor beide havens geldt dat van leden wordt verwacht dat zij er voor zorgen dat hun schip er netjes bij ligt. Beetje schoonhouden, dektenten e.d. goed vast, geen klapperende lijnen en vallen, etc. Behoorlijk afgemeerd met deugdelijke landvasten. En als er slecht weer is geweest even komen controleren of alles nog OK is, zeker bij schepen op de kant in de winter waar stormschade zich sneller voordoet.
Op de haven in Penningsveer mogen geen werkzaamheden worden uitgevoerd aan een schip en geen groot onderhoud. Kleine noodzakelijke buiten klusjes en werkzaamheden binnen worden oogluikend wel toegestaan, een schip geeft nu eenmaal dagelijks onderhoud. Maar er mag absoluut geen overlast worden veroorzaakt, dus geen schuurwerkzaamheden, zagen en slijpen, schilderwerk, en vergelijkbare activiteiten.
Schoteroog is onze ‘werkhaven’. Aan schepen op de kant mag alle onderhoud en reparatie door leden zelf worden uitgevoerd. Op ligplaatsen in het water zijn kleinere werkzaamheden toegestaan, mits geen overlast wordt veroorzaakt.
Als een lid hulp krijgt van externe monteurs e.d. moet dat vooraf worden afgestemd met de toezichthouder.
Geldende milieu-vereisten moeten nauwgezet in acht worden genomen. En er dient zorgvuldig gewerkt te worden met zo min mogelijk milieu belasting. Zo mag uitsluitend met deugdelijke stofafzuiging worden geschuurd, moet bij buitenschilderwerk op de kant altijd een zeiltje onder de boot liggen, moet bij vertrek na buitenwerkzaamheden alles rondom het schip worden opgeruimd en mag niets blijven slingeren.
E. Verplichte W.A. – Verzekering
Een schip van een lid dat een lig- of stallingsplaats heeft bij de JVW dient verzekerd te zijn, ten minste voor wettelijke aansprakelijkheid. Kopie verzekeringsbewijs moet worden overgelegd.
F. Afsluitende opmerking
De JVW is een echte vereniging. Met een hecht verenigingsleven en een open en vriendelijke cultuur.
Dit informatie-blad is wat strak geformuleerd, in afwijking van de cultuur binnen de vereniging die uitgesproken informeel is. Het bestuur moet de grote toestroom van aanvragen van lidmaatschap kanaliseren en geen verwachtingen scheppen die niet kunnen worden waargemaakt. Ook vindt het bestuur het van groot belang dat kandidaat-leden zich realiseren dat lidmaatschap – helaas- geen garantie biedt voor een lig- of stallingsplaats op korte termijn. Misschien wel, maar niet gegarandeerd.