Zorg voor veilige tuigage op je zeilschip

De tuigage op een zeilboot krijgt diverse krachten te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan de windkracht, de druk op het zeil maar ook de weerstand van de romp in het water. Helaas kent iedereen wel een verhaal waarbij het misgegaan is met de tuigage van een zeilboot. In dit artikel vind je daarom enkele tips voor het onderhouden van tuigage, RVS-verstaging en het dekbeslag afkomstig van het initiatief ‘Varen doe je samen‘. Doe er je voordeel mee!

Onderhoud RVS-verstaging

Hieronder vind je enkele tips voor het onderhouden van je RVS-verstaging:

  • Maak minstens één keer per jaar de verstaging schoon met zoet water.
  • Gebruik bij het schoonmaken geen agressieve middelen, schuursponsjes of staalwol.
  • Plekjes die je lastig kunt bereiken, kun je schoonpoetsen met een tandenborstel. Denk bijvoorbeeld aan de rand van de terminal.
  • Controleer regelmatig het staand want op schade en/of (bijna onzichtbare) haarscheurtjes. Je kunt dit ook laten doen door een expert.
  • Controleer regelmatig het lopend want. Slijtage van de mantel is een reden om een lijn te vervangen.
  • Het lopend want heeft weinig onderhoud nodig, maar dient wel schoon te worden gehouden. Spoel zout uit met zoet water, zeker in de winterperiode.
  • Was lijnen nooit in sop. Gebruik eventueel groene zeep, maar geen ander wasmiddel. Daarvan worden lijnen namelijk stug en droog. Juist het ‘vettige’ karakter van een lijn is een goede eigenschap.

Het dekbeslag

Lieren hebben regelmatig onderhoud nodig. Geef lieren dan ook elk seizoen een servicebeurt. Geadviseerd wordt om minstens eenmaal per jaar te beoordelen of een lier nog goed gemonteerd is.

Experts adviseren om bij wedstrijdschepen minimaal twee maal per seizoen de gehele tuigage na te lopen. Ook in de mast zelf. Dit kun je uiteraard doen met een mastenkraan of een gecertificeerd harnas. Minimaal één maal per jaar wordt geadviseerd om de mast eraf te halen. Voor recreatief gebruik van de zeilboot wordt een ander inspectie-interval aangehouden. Toch is het zeker aan te raden om ieder seizoen je tuigage te controleren en ieder jaar of om het jaar de mast er af te halen.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Bekijk dan de pagina van ‘Varen doe je Samen!’.

Het initiatief ‘Varen doe je Samen!’

Als bron voor dit bericht is de website van ‘Varen doe je Samen!’ gebruikt. Het initiatief ‘Varen doe je Samen!’ heeft als doel de veiligheid op en rond het water te vergroten. Met beroepsvaart, zowel binnenvaart als zeevaart, passagiersschepen en allerlei soorten recreatievaartuigen wordt het steeds drukker op het water. Dit maakt continue aandacht voor veiligheidsrisico’s noodzakelijk. De samenwerkende partners van ‘Varen doe je Samen!’ (zoals Rijkswaterstaat, KNRM, ANWB en het Watersportverbond) bundelen hun kennis, netwerken en communicatiekracht om de verschillende vaarweggebruikers voor te lichten en te motiveren om de vaarwegen en de wateren veilig met elkaar te delen.

Meer informatie vind je op hun website: http://www.varendoejesamen.nl/over-vdjs/over-dit-project

Bron tekst: Varen doe je samen via http://www.varendoejesamen.nl/kenniscentrum/artikel/een-veilige-tuigage
Bron beeld: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Harry van reeken