Zeiljaar 2017: een overzicht (deel 1)

2017 belooft nu al een mooi zeil(wedstrijd)jaar te worden! De komende maanden staan namelijk veel leuke en uitdagende wedstrijden op de planning. In de wedstrijdkalender vind je een overzicht van alle wedstrijden georganiseerd door de HZV, HJC, JVW en het KNRZV Het Spaarne. Je bekijkt de wedstrijdkalender hier: https://jvwhaarlem.com/wedstrijdkalender.

In dit artikel alvast aandacht voor de zeilevenementen die tot en met juli op het programma staan.

  • Openingswedstrijden en openingsfeest

De jaarlijkse openingswedstrijden vinden dit jaar op 22 en 23 april bij de HJC plaats. Op zowel zaterdag (1e start om 14.00 uur) als zondag zal gezeild worden, maar daarnaast is er ook genoeg ruimte voor gezelligheid. Zo bestaat de HJC dit jaar maar liefst 100 jaar en is er een openingsfeest op zaterdagavond.

  • Fortrace

Vanuit de Marina in IJmuiden organiseert het CNZ (bestaande uit leden van de JVW, HZV en HJC) ook dit jaar op 13 mei de Fortrace. Het is altijd even afwachten wat het weer doet, maar als het weer mee zit zal een groep fanatieke zeezeilers om 12.00 uur starten aan de race om de eerste plaats.

  • IJsselmeerwedstrijden voorjaar

Tja, wat valt er nog te zeggen over de IJsselmeerwedstrijden? Dit unieke evenement wordt al tientallen jaren georganiseerd door de wedstrijdcommissie van de JVW en is daarmee één van de zeilhoogtepunten van ieder zeilseizoen. Op zaterdag 10 juni zullen tussen de 25 en 40 kajuitzeilboten ingedeeld in verschillende klasses vanaf 10.00 uur verschijnen bij de startboei MN-GZ (Gouwzee – in de buurt van Volendam). Samen strijden ze om de prijzen in hun klasse, maar daarnaast ook om de Line Honours – de prijs voor degene die als eerste de finishlijn bereikt.

En sinds enige jaren zijn de wedstrijden ook niet compleet zonder de gezellige steigerborrel. Een moment om te lachen, proosten en na te praten na afloop van de fanatieke strijd.

  • 6-uurs race

Misschien wel de zonnigste race van het jaar wordt op 15 juli door de HJC georganiseerd. Vanaf 12.00 uur zullen verschillende open zeilboten en kajuitzeilboten van start gaan om zoveel mogelijk rondes te zeilen. Aan de hand van een van tevoren bepaalde rating (handicap) wordt na afloop de winnaar bepaald. Naar verwachting zal de HJC ook na afloop ervoor zorgen dat de zeilers en aanhang niets te kort komen.

Binnenkort volgt voor ieder zeilevenement meer informatie op de website over het complete programma en de inschrijfprocedure. Blijf dus de website in de gaten houden om op de hoogte te blijven!