Waterpolitie stopt tijdelijk met uitdelen bekeuringen

De politie te water deelt tijdelijk geen bekeuringen meer uit. Deze actie is het gevolg van een conflict tussen de Waterpolitie en de korpsleiding. Aangekondigd is dat de actie zeker tot eind augustus duurt. De actie van de Waterpolitie valt precies in het hoog seizoen van de watersport. Veel watersporters zijn namelijk in deze periode op vakantie of maken dagtochtjes met hun boot.

Wat houdt de actie in?

De Waterpolitie deelt gemiddeld 1.000 bekeuringen per jaar uit voor overtredingen van de vaarregels. Denk hierbij aan te hard varen, veroorzaken van gevaarlijke situaties op het water, geen stuurboordwal aanhouden, varen in verboden gebied enzovoort. De Waterpolitie blijft wel controleren op deze overtredingen maar deelt voor kleinere vergrijpen in de actieperiode geen boetes meer uit. Watersporters waarvan geconstateerd wordt dat men zich niet aan de regels houdt, krijgen een waarschuwing.

In het geval van noodsituaties, gevaarlijke situaties of ernstige overtredingen van het vaarreglement wordt er door de politie te water wel gehandhaafd.

Conflict Waterpolitie en korpsleiding

Het conflict tussen de politie te water en de korpsleiding is niet nieuw, al minstens 6 jaar is er verschil van mening tussen beide partijen. In maart 2017 was er een algemene staking. Toen ging het over de hoogte van het beschikbare budget voor controles en materieel. Het conflict is nog steeds niet opgelost. De politievakbonden hebben aan de bel getrokken bij korpschef Akerboom, maar volgens de politievoorlichting wordt er geen actie ondernomen door de korpsleiding.

Bron tekst: Wateralmanak.nl. 27 juli 2017, via: http://www.watersportalmanak.nl/nieuws/18245-politie-watersport-actie 
Bron beeld: politievoertuigen.nl. Gemaakt door: A. Eijgermans (23-08-2008).