Veilig gasgebruik aan boord

Het hebben van gas aan boord is natuurlijk erg handig. Je kunt er namelijk mee koken, koelen en verwarmen. Toch moet je ervoor zorgen dat je zorgvuldig omgaat met je gasinstallatie. Bij een lek is er namelijk al snel sprake van ontploffings- en brandgevaar. In dit artikel vind je daarom 10 tips van het initiatief ‘Varen doe je samen‘ om veilig om te gaan met gas aan boord.

10 tips voor gas aan boord:

  1. Gebruik alleen gasflessen die geschikt zijn voor de watersport.
  2. Zorg ervoor dat ook je bemanning weet hoe zij veilig kunnen omgaan met je gasinstallatie. Vergeet daarbij niet te vertellen waar zich de brandblusser(s) bevindt/bevinden en eventueel ook waar de branddeken zich bevindt.
  3. Bewaar je (lege) gasflessen altijd op een veilige plek zoals een gasbun. Haal ook in de winter gasflessen die je niet nodig hebt van boord.
  4. Heb je geen ervaring met het installeren of het onderhouden van je gasinstallatie? Haal er dan zeker een specialist bij.
  5. Het is zeker ook verstandig om eens in de 3 jaar een inspectie te laten uitvoeren door een bedrijf met het Certificaat Gastechniek.
  6. Zorg voor voldoende ventilatie in je schip, voorkom condens of nog erger: koolmonoxide. Een absolute aanrader is om een gasalarm te installeren in je boot die gassen opspoort zoals koolstofmonoxide, propaangas, butaangas en andere gassen die ervoor zorgen dat je buiten westen kunt raken. Bol.com verkoopt bijvoorbeeld zo’n gasalarm.
  7. Sluit alle gasafsluiters als je van boord gaat.
  8. Houd je gasapparatuur schoon en jong. Vervang elke 10 jaar de gasdrukregelaar en bij voorkeur de gasslang om de 3 jaar.
  9. Zorg voor goed functionerend blusmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan brandblussers en een blusdeken. Zorg er ook voor dat je brandblussers niet over datum zijn.

Meer weten over gasveiligheid?

In de brochure Gasveilig – Veilig genieten aan boord vind je meer over het veilig gebruik van gas aan boord. Zo vind je er tips voor het plaatsen van je gasflessen, hoe je gaslekkage voorkomt, aandachtspunten bij de installatie, informatie over gasleidingssystemen en wat je moet doen bij brand. Klik op deze link om direct naar de brochure te gaan: http://varendoejesamen.nl/storage/app/media/downloads/gasveilig.pdf

Het initiatief ‘Varen doe je Samen!’

Als bron voor dit bericht is de website van ‘Varen doe je Samen!’ gebruikt. Het initiatief ‘Varen doe je Samen!’ heeft als doel de veiligheid op en rond het water te vergroten. Met beroepsvaart, zowel binnenvaart als zeevaart, passagiersschepen en allerlei soorten recreatievaartuigen wordt het steeds drukker op het water. Dit maakt continue aandacht voor veiligheidsrisico’s noodzakelijk. De samenwerkende partners van ‘Varen doe je Samen!’ (zoals Rijkswaterstaat, KNRM, ANWB en het Watersportverbond) bundelen hun kennis, netwerken en communicatiekracht om de verschillende vaarweggebruikers voor te lichten en te motiveren om de vaarwegen en de wateren veilig met elkaar te delen.

Meer informatie vind je op hun website: http://www.varendoejesamen.nl/over-vdjs/over-dit-project

Bron tekst: Varen doe je samen via http://www.varendoejesamen.nl/kenniscentrum/artikel/veilig-gasgebruik-aan-boord-extra-aandacht
Bron beeld: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Henri Cormont via https://beeldbank.rws.nl/MediaObject/Details/21570