Muggenplaag IJsselmeer – wees voorbereid!

Het is een jaarlijks terugkerend ritueel op en rondom het IJsselmeer: muggen/vliegjes. Op dit moment is er echter sprake van een ware muggenplaag. Zo zijn de kustplaatsen Makkum, Hindeloopen en Stavoren bedolven onder een zwarte laag Dansmuggen.

Wat is er aan de hand?

De muggen en vliegen strijken uit de wind op boten en huizen neer. De achtergrond is dat de dansmuggen een paringsdans uitvoeren om de vrouwtjes te bevruchten. Deze vrouwtjes leggen vervolgens hun eitjes in het IJsselmeer. De vliegen sterven daarna. En hoewel de beestjes massaal sterven, zijn er iedere dag weer grote aantallen die hetzelfde ritueel uitvoeren.

Niet alleen de vliegen zorgen voor overlast, ook vogelpoep vormt een probleem. De vliegen worden namelijk gretig gegeten door talloze vogels die vervolgens hun uitwerpselen op boten achterlaten.

Oplossing is nabij

Het goede nieuws is dat de muggen ongevaarlijk zijn, ze steken namelijk niet. Naar verwachting zal de overlast niet lang meer duren, binnen 1 tot 2 weken zijn ze verdwenen.

Bron tekst: Watersport almanak.nl via http://www.watersportalmanak.nl/nieuws/46810-watersport-muggen-ijsselmeer
Bron beeld: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / RWS, Jaap Boersema, via: https://beeldbank.rws.nl/MediaObject/Details/505937