Plannen gemeente Amsterdam: brug over het IJ

Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs besloten de verbinding tussen Amsterdam-Noord en de rest van Amsterdam te verbeteren. Dit willen zij doen in de vorm van een brug over het IJ. Uiteraard heeft een brug over het IJ gevolgen voor de scheepvaart. In dit bericht vind je daarom meer informatie en de laatste stand van zaken omtrent deze brug.

Wat is het plan?

De brug over het IJ zal een nieuwe verbinding over het IJ vormen voor voetgangers en fietsers. Het plan is om de brug ten oosten van het centraal station van Amsterdam te bouwen: op de kop van Java-eiland naar de noordelijke kant van Amsterdam. Over de details van de brug, zoals de hoogte ervan, zijn nog geen besluiten genomen. Ook is het nog niet bekend wanneer Amsterdam ‘de sprong over het IJ’ gaat maken.

Andere plannen van de gemeente

Naast dat Amsterdam een nieuwe brug wil bouwen, zal op de korte termijn ook het pontverkeer toenemen. Of dit voor extra overlast gaat zorgen voor de scheepvaart is onduidelijk. Een tweede brug die ten westen van het centraal station nabij filmmuseum EYE moet komen, is voor alsnog van tafel. Wel wordt er nog gesproken over het plan om een extra metrohalte toe te voegen aan de nieuwe Noord-Zuidlijn die onder het IJ van Amsterdam-Noord naar de rest van Amsterdam loopt. Deze halte ‘sixhaven’ zou dan nabij de welbekende Sixhaven komen te liggen. Hier zijn verder geen details over bekend.

Gevolgen voor de scheepvaart

Het Watersportverbond is vanaf het begin intensief betrokken bij de plannen van de gemeente. Het verbond doet er hierbij alles aan om de belangen van de watersporters en die van de Staande Mast Route te behartigen. Het Watersportverbond laat in een bericht op hun website weten dat zij het besluit van de gemeente betreuren, maar in gesprek blijven met de beleidsvoorbereiders en -makers. Hun voornaamste doel is om de nautische- en veiligheidsaspecten duidelijk op de kaart te zetten. Zo zijn onderwerpen als doorvaarthoogten en -breedtes, locaties van wacht- en afmeerplaatsen en het plaatsen van brugkleppen aan beide zijden naar voren gebracht en gemotiveerd.

Het volledige bericht van het Watersportverbond lees je hier: http://www.watersportverbond.nl/nieuws/2017/januari/sprong-over-het-ij/.

Wij houden je op de hoogte

Aangezien het IJ een belangrijke route vormt voor bijna alle zeilers en tevens een groot deel van de motorbootvaarders binnen de vereniging, blijft het bestuur de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden. Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn dan zullen we deze ook absoluut opnemen op de website, in de nieuwsbrief of in de Watervriend. Heb je vragen? Dan kun je altijd een mailtje sturen naar bestuur@jvwhaarlem.com.

Beeldmateriaal: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Harry van Reeken